Η ΝΕΜΕΑ

η μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας

Η Νεμέα, είναι μία από της μεγαλύτερες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας, με μια συνολική έκταση 20.000 στρεμμάτων φυτεμένα με Αγιωργήτικο, τη γηγενή ποικιλία της περιοχής. Αμπέλια καλλιεργούνταν και στην αρχαιότητα (η οινική ιστορία της περιοχής ξεκινάει 2.500 χρόνια πριν) ενώ έγινε γνωστή από τον περίφημο άθλο του Ηρακλή και την εξόντωση του λιονταριού.

Ο σημερινός δήμος αποτελείται από 10 κοινότητες, ανάμεσα τους και η Νεμέα –  η πρωτεύουσα του δήμου, Κούτσι, Αρχαία Νεμέα, Γαλατάς, Αηδόνια, Πετρί, Αρχαίες Κλεωνές, Λεόντιο, Δάφνη και Καστράκι με ένα συνολικό πληθυσμό 10.000 κατοίκων.

ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΟ

η κύρια ποικιλία της περιοχής

Το Αγιωργήτικο αποτελεί την κύρια ποικιλία της περιοχής. Τα αμπέλια αρχίζουν στα 200 και φτάνουν μέχρι τα 850 μέτρα υψόμετρο. Είναι μια ερυθρή ποικιλία αμπέλου με βαθύ μπλέ χρώμα, σφαιρικές ρώγες και παχύ φλοιό, που συχνά αναφέρεται ως «πολυδύναμη», επειδή μπορεί κανείς να την βρει σε διαφορετικούς τύπους και στυλ κρασιών, από δροσιστικά ροζέ, φρέσκα κόκκινα, μικρής ή μεγάλης παλαίωσης κόκκινα, μέτρια έως συμπυκνωμένα γλυκά.